Salon Solidair • Luk Vervaet

Op 6 februari a.s. vindt in Cafe De Monk te Brussel het eerste Salon Solidair plaats.

uitnodiging Salon Solidair

uitnodiging Salon Solidair


Het Salon zal in het teken staan van Luk Vervaet en sluit inhoudelijk aan bij de artistieke, politieke en intellectuele salons zoals die sinds de 18de eeuw voornamelijk in Parijs gehouden werden: in een ongedwongen sfeer komen vrienden en sympathisanten samen. Soms zal iemand rechtstaan en een gedicht declameren, dan weerklinkt er accordeon of bespeelt Bahar Kimyongür Turkse Saz. Er is plaats voor woorden van solidariteit, gesprekken, plannen voor de toekomst en er worden hapjes en drank voorzien.

We willen hiermee onze solidariteit betonen voor de eenzame strijd die Luk gevoerd heeft en nog voert waarbij hij de rechten en belangen van gedetineerden ter harte neemt en tegelijkertijd kritische bedenkingen maakt over ons juridisch apparaat en de behandeling van gedetineerden.

Luk gaf tot augustus 2009 probleemloos les aan gedetineerden in de gevangenis van Sint Gillis. Daarover werd hij ondermeer door Taalblad geïnterviewd. Dat interview kan je hier beluisteren:

Interview_ Luk Vervaet geeft les Nederlands in de gevangenis

Dat de Minister zich solidair betoont met Luk Vervaet, hoeft niemand te verwonderen: hij heeft zelf herhaalde malen in de gevangenis gezeten en mocht verder zowat alle cellen van alle politiekantoren van Antwerpen en omstreken met zijn bezoek vereren. Tot in Brussel en Luik toe. Het heeft de Minister behalve een politieke analyse ook de ervaring omtrent de functie en werking van het juridisch apparaat en het gevangeniswezen getoond. En hij kan wat dat betreft alleen maar Luk’s analyse onderschrijven.

In een niet eens zo ver verleden was de Minister van Agitatie samen met Mevrouw Anja Hermans (stel u voor!) oprichter van het Collectief voor Gevangenen. In die functie stond hij bijvoorbeeld Radio 2 te woord omtrent de behandeling van gevangenen in Brugge. Naar dat interview kan je hier luisteren:

collectief voor gevangenen

Zij die de avonturen van de Minister al langer volgen, weten dat hij ook onderzoek verrichtte naar de Criminal Justice System in de VS en ook daar de positie van gevangenen en hun rechte verdedigde. Zo bezocht hij op deathrow Mumia Abu-Jamal en ging hij ook op bezoek bij Fred Hampton Jr (de zoon van de legendarische en door de FBI vermoorde Black Panther Fred Hampton). Hij bezocht ook vier leden van MOVE die al meer dan 31 jaar in de gevangens zitten voor een moord die ze niet gepleegd hebben.

De kwestie van de gevangenissen (en repressie in het algemeen) en hun plaats in de samenleving is véél te belangrijk om aan politici over te laten. Dat werd ook nog maar eens bewezen met de kwestie rond Bahar Kimyongür die op basis van de antiterrorismewetten vervolgd werd omdat hij informatie verstrekte over de politieke strijd in Turkije.

De crisis van het kapitalisme noopt de belanghebbenden tot een veel stringentere aanpak waarbij rechten en vrijheden – waarvan velen meenden dat ze voorgoed verworven waren – desnoods zullen ondergraven en in vraag gesteld worden. Het juridisch apparaat en het gevangeniswezen dienen in hoofdzaak die ene functie: de openbare orde bewaren. En de openbare orde is niets anders dan de huidige organisatie van de samenleving, de status quo. Wie zich dus tegen de status quo verzet, moet zich ook uitspreken tegen het juridisch apparaat en het gevangeniswezen. Zoals Luk Vervaet dat doet.

Daarom is het de taak van de Minister van Agitatie en elke revolutionair en elke democraat om Luk te steunen. Niet alleen in woorden en handtekeningen onder petities die in de (elektronische) prullemand verdwijnen, maar ook en vooral in de praktijk. Doe dus zoals de Minister doet: put your money where your mouth is, kom op zaterdag 6 februari vanaf 16u naar de Monk, ontmoet vrienden en kennissen of maak er, geniet van de artistieke bijdragen, meng je in de politieke en intellectuele gedachtengangen en stel vast dat je – net als Luk – niet alleen staat in je analyse en strijd. Solidariteit is een wapen.

In een nog langer geleden verleden, was de Minister van Agitatie betrokken bij de oprichting van het Comité Contre les Prisons waar hij ondertussen niets meer van gehoord heeft en dat op internet ook niet meer terug te vinden is. Maar de Audiovisuele diensten van het Ministerie zijn gelukkig zo goed georganiseerd dat ze daarvan nog een auditieve weerslag hebben gevonden. Alle praktische en concrete informatie over het Comité is vandaag natuurlijk niet langer relevant maar de analyse die er achter zit, de filosofie over en de kritiek op het gevangeniswezen blijven dat vandaag nog meer dan vroeger. Je kan er hier naar luisteren:

prisonmono

Uit die tijd dateert overigens ook volgend krantenartikel over één van de acties die ze organiseerden, zij het zonder Mevrouw Anja Hermans die toen in de gevangenis verbleef alwaar ze veldwerk verrichtte.

actie aan de gevangenis

actie aan de gevangenis

Tot slot verwijst de Minister naar Secours Rouge, een organisatie die zich het lot van (vnl. politieke) gevangenen ter harte neemt en vanuit die besognes een radicale analyse maakt over het gevangeniswezen in het algemeen en repressie in het bijzonder.

Advertenties

Eén reactie to “Salon Solidair • Luk Vervaet”

  1. Antistresspoweet Says:

    Misschien kom ik een kleine interventie verzorgen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: